Hae
Häppeninkii

Miksi sä näytät tolta?

Ihan äärimmäisen hyvä ja kiinnostava kysymys ja haluaisinkin esittää vastakysymyksen: miksi sinä itse näytät juuri tuolta? Ulkonäkö herättää paljon kysymyksiä ja ihmetystä ihmisissä, mutta minkä takia? Ulkonäkö on myös asia, josta haluan puhua, josta aion puhua ja josta minulla riittää sanottavaa. Ehkä minulta myös vähän odotetaan siihen liittyvää tekstiä ja se on täysin okei. Selvennän sen verran, että olen nainen, joka ei voi sietää mitään pitsistä tai tyköistuvaa vaatekaapissaan. En aio kasvattaa pitkiä hiuksia enkä laittaa huulipunaa. En tykkää lakata kynsiäni, saati kävellä koroilla. En edes oikeastaan ymmärrä, miten korkokengillä kukaan voi kävellä mukavasti, kun jalkaan täydelliset lenkkaritkin saavat kokonaisen päivän jälkeen kantapääni kipeiksi.

miksi näytän tältä?

Kysyttiin: miksi sä näytät tolta? Voin kyllä mielelläni vastata kysymykseen, koska aiheutan niin suuresti hämmennystä. Kas, kun on monta erilaista syytä näyttää tältä. Ensimmäisenä tulevat todennäköisesti geenit. Minulla on tietynlainen leukalinja, siniset silmät ja ruskeat hiukset, koska olen luonnollisesti sekoitus äitiäni ja isääni. Äitini taas näyttää äidiltäni, koska hän on miksaus omia vanhempiaan ja isäni näyttää isältäni, koska kyllähän te jo tiedätte. Ja tadaa, tällä tavalla minussa on piirteitä molemmista sukuhaaroistani. Olen melko lyhyt, kiitos liiallisen astmalääkkeen nauttimisen. Toinen minun olemustani määrittävä tekijä on vaatetus. Minulla on tällaiset vaatteet, koska ostin ne kaupasta ja  todennäköisesti päälläni oleva paita oli budjettiini sopiva sekä näytti silmääni kivalta. Ehkä se jopa tuntuu ihoani vasten hyvältä. En tiedä miksi, mutta osa vaatemateriaaleista kutittaa ikävästi ja jatkuva raapiminen julkisilla paikoilla olisi noloa. Kengät minulla on, koska en viitsi kävellä paljain jaloin. Sitä paitsi en pidä avojaloin kulkemisesta edes hyvin hoidetulla nurmikolla. Ainiin ja housutkin vielä. Sattuipa löytymään sopivat sellaisetkin.
Kolmanneksi haluan vastata kysymykseen hiuksistani. Ne ovat lyhyet, koska en pidä itselläni pitkistä hiuksista. Hiukseni ovat aika ohuet ja täynnä pyörteitä, enkä ole kiinnostunut hiustenlaitosta tai osaa tehdä kiharoita. Hiukseni olisivat lähinnä naurettava hiirenhäntä tämän pidempänä ja mielestäni minulle sopii paremmin lyhyt malli. Parturini myös sattui leikkaamaan juuri tällaisen tyylin, koska uhkarohkeana pelasin parturin penkissä peliä ”vapaat kädet”. Joskus minulla saattaa olla päähine. Hatun malli riippuu paljolti ulkoilmasta. Silkkaa tyhmyyttä antaa korvien jäätyä kylmällä ilmalla, ottaen huomioon, että kuuloni on jo ihan riittävästi alentunut tai valikoinut. Lippalakki tai vastaava kesähattu suojaa auringonpistokselta helteellä ja on helppo ratkaisu pitkän työpäivän jälkeen. Olisinkohan nyt perustellut riittävästi ulkonäköäni? Totta tosiaan, meikki. Olisi ajanhukkaa meikata, koska näytän jo valmiiksi niin nuorekkaalta. Olen joskus meikannut, mutta ihoni on aika allerginen. Myöskään akneni ei pitäisi meikistä enkä oikeastaan edes jaksa meikata. Rehellisesti minua ei kiinnosta meikata enkä pidä edes meikistä naamallani. Kyllä silloin tällöin värjään ripsiäni ja kulmakarvojani ihan vain siksi, että näyttäisi siltä kuin minulla sellaiset olisi. Kysyn vastakysymyksen uudelleen; miksi sä näytät tolta?

jatkuvaa perustelua

Minua kummastuttaa ulkonäköni perustelemisen tarve jatkuvalla syötöllä. Ensin perustelen sitä tuntemattomille ihmisille ja lopulta huomaan perustelevani sitä itselleni. Ja varsinkin itselleni, koska aihe on tuntuu olevan jatkuvasti tapetilla. Olen koonnut huomaamattani alitajuntaani materiaalipankin vasta-argumenteista, jotta voin sieltä tilanteen tullessa sopivasti jonkun poimia nopeasti. Ihan vain siltä varalta, ettei lyödä nenää poskelle. Ihan riittävän vaikeaa jo nytkin kroonisesti tukkoisella nenällä hengittää allergia-aikana. Pitkä katse kadulla, irvistys perään ja arvosteleva supattelu ovat arkipäivää minulle. Enkä edes mielestäni näytä mitenkään eriskummalliselta, olenhan ihan vaan ihminen. Ehkä ymmärrän jollain tasolla lapsen ihmettelyn minun tullessani naisten vessaan, mutta kyllä se alkaa 7 -vuotiaankin kanssa väsyttämään, kun viidettä päivää jankataan täti vs. setä -asetelmaa. ”Mutta kun sun ääni on tommonen”. Siis millainen? En pääse samoihin nuotteihin sopraanon kanssa, koska ääneni saattaakin olla naiseksi vähän matala. En madalla sitä mitenkään eli puhun äänellä, joka on minulle synnynnäinen. Onko joku muu voinut vaikuttaa ääneensä?
Erilaisuudesta ja tasa-arvosta puhutaan paljon, mutta se ei tunnu riittävän. Aina joku on liian luinen ja laiha tai jollain on liikaa muotoja. Jonkun mielestä toinen on käynyt liikaa salilla ja jollain on vino hammas. Ulkonäkö on ihan satavarmasti jokaiselle meistä arka asia. Peilin kanssa käydään taistelua ja stressataan. Osan stressistä aiheuttaa oma tahto näyttää tietynlaiselta ja toisen osan paineista luo muiden tahto. Minun on henkilökohtaisesti todella vaikea ymmärtää, miksi toisten ulkonäkö on niin karhea hiekka vaossa joillekin. Kun etsitään seurustelukumppania, viehättävyyden merkitys käy järkeeni. Mutta se, että toisille sanotaan, ettei hän ole viehättävä on kamalaa potaskaa. Ei kaikkien suussa kanelikaan maistu taivaalliselta. On törkeää, halveksuttavaa ja lapsellista huudella omia mielipiteitä toisten vaatevalinnoista, hiustyyleistä tai mistä vaan. Varsinkin, kun asiaan on olemassa yksinkertainen ratkaisu. Ei kannata mennä pyytämään treffeille sellaista ihmistä, joka ei ulkoisesti tai luonteenpiirteiltään kiinnosta romanttisesti, mutta mielestäni olisi reilua olla kaikille mukava. Housuvalinta ei kuitenkaan kerro ihmisestä itsestään vielä yhtään mitään. Ulkonäköjä ja mieltymyksiä on niin monta, kuin ihmistä on tällä maapallolla. Stereotyyppiset oletukset ulkonäöstä ovat niin kulunutta kamaa, että VHS-kasetti kuulostaa uudelta ja innovatiiviselta. Kaikki vanhat ennakkoluulot voi minun puolestani tunkea sinne ja syvälle. Olkaa kaikki sellaisia kuin olette ja olkaa sitä ylpeästi. Kyllä minunkin henkilötunnukseni yhä päättyy parilliseen.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *